4 Aralık 2009 Cuma

Uyuşturucu alan örümcek ağını nasıl örer?



http://haber.mynet.com/detay/foto-analiz/uyusturucu-alan-orumcek-agini-nasil-orer/483249/1#haber-baslik

Örümcekler bilim adamları için çok zahmetli bir araştırma konusudur. Çünkü ağlarını sabaha karşı dörtte örerler. Tübingenli zoolog Hans Peters 1948 yılında bu durumu değiştirebilmek için eczacılık bölümündeki genç bir asistandan uyuşturucu maddelerin* örümceklere* ağlarını daha uygun bir saatte örmelerini sağlayıp sağlamayacağını sordu. Witt bunu ilk önce striknin* morfin ve dekstro -amfetaminle denedi. Bunları örümceklere yedirmek çok kolaydı. Şekerli suyla karıştırıldığında örümcekler her türlü zehri yiyorlardı. Fakat ne var ki ilaçlar işe yaramamıştı; hayvanlar yine bildiklerini okuyor ve ağlarını sabahın kör karanlığında örmeye devam ediyorlardı. Witt sonucu buna rağmen ilginç buldu. Örümceklerin uyuşturucu etkisinde ördükleri gibi ağları daha önce hiç görmemişti çünkü. Çok delikli sık dokulu grotesk veya bazen de son derece düzgün ağlardı bunlar. O halde örümcek ağı uyuşturucu ve ilaçların etkisini yansıtan bir gösterge olabilir miydi?

Witt örümcekleri Meskalin, LSD, kafein, psilosibin, luminal ve valium gibi eline geçen tüm ilaçlarla besledikten sonra 35x35cm’lik bir çerçeve içine ağlarını örmelerini sağladı. Witt ayrıca en küçük sistematik farklılıkların saptanmasına izin veren istatistik bir yöntem de geliştirdi. Ağ üzerindeki açıları ip uzunluğu ve alanları işaretledikten sonra ağ örme sıklığı* tuzak boyları ve ağ eksenleri arasındaki farkları bir tabelada topladıysa da örümcek ağının kimyasal maddeler için bir gösterge olarak kullanılması mümkün olmadı. Kristalografi için geliştirilen istatistik programlarla 1995 yılında Nasa bilim adamları (neden özellikle de Nasa’nın bu tür deneyler yaptığı bilinmiyor) en ayrıntılı sonuçları yayımladılar.

Örümcek ağının uyuşturucu göstergesi olarak kullanılması mümkün değil. En karmaşık ağ kafein etkisinde en güzeli marihuana ve en düzenlisi ki bunu Witt de keşfetmişti LSD etkisinde üretilmekte.

Hiç yorum yok: