29 Haziran 2009 Pazartesi

Telefon dinlemek için devlet olmaya gerek yok!


İkinci Ergenekon iddianamesinin ek belgelerini ikinci kez tarıyorum, ilk taramada gözden kaçırdığım bir şey var mı, bilmediğim bir şey var mı, soruşturmaya daha derinlemesine nüfuz edebilir miyim diye.
Bu tarama sırasında daha telaşsız olduğum ve belli bir şeye odaklanmadan daha serbest hareket ettiğim için de, aslında çok şey görüyorum.
Geçen hafta Ankaralı bir işadamı olan ve Ergenekon’la bağlantısı Jandarma Genel Komutanlığı’na Türkiye’deki internet trafiğini takip etmek için üç adet cihaz sattığı için kurulan bir kişinin dosyasını inceliyordum.
Bu kişinin bilgisayarlarında yapılan incelemede ilginç bir bilgi notu da bulunmuş ve dosyaya girmiş. Bu bilgi notunda cep telefonlarını dinlemede kullanılan bir aletten söz ediliyor. Konu ilgimi çekti ve hemen internet üzerinde kısa süren bir araştırma yaptığımda cihazla ilgili daha geniş bilgiye ulaştım.
Meraklısı için hemen internet adresini vereyim: www.signet-telecom.com .
Bu bir Hint şirketinin adresi. Amatör ve profesyonel casuslukla ilgili çok ilginç malzemeler satıyorlar. Sattıkları malzemelerden birinin ticari adı da, GSM9000SA.
Bu ürün bir yarı aktif GSM izleme istasyonu. Ve istasyon da sabit değil, mobil. Aynı anda iki GSM operastörünün SIM kartını alete takabiliyorsunuz. Alet, bu iki operatörün civardaki baz istasyonlarıyla temasa geçiyor ve bu baz istasyonlarından geçen bütün ses ve SMS trafiğini izleyebiliyor.
Sisteme dinlemek istediğiniz telefonların (aynı anda en fazla 17 tane) numaralarını ve/veya IMEI numaralarını giriyorsunuz. Bu telefonlardan bir arama yapıldığında ya da bu telefonlar arandığında sisteminiz otomatik olarak kayda giriyor, konuşmaları ya da SMS’leri kaydediyor.
Daha da güzeli şu: Dinlemek istediğiniz telefondaki kişi hareket halindeyse siz de onunla birlikte (mesela biraz gerisindeki bir araçta) hareket edebiliyorsunuz ve konuşmasının tamamını kaydedebiliyorsunuz. Çünkü dinleme cihazı dediğiniz şey aslında bir dizüstü bilgisayardan başka bir şey değil.
İlgili internet sitesini açanlar fark edecekler, cihazın tanıtımının yapıldığı sayfada bir de ‘Ürün hakkında bilgi iste’ yazan bir tuş var. Bunu tıkladığınızda bir sorgu ekranına ulaşıyorsunuz. Ben iki kez sorgu ekranını doldurup ilave bilgi istedim ve fiyat sordum, bir cevap alamadım.
Ancak başka bir kaynağım bana bu cihazın fiyatının artık çok ucuz olduğunu, 20 bin dolardan az paraya alınabileceğini söyledi, onun yalancısıyım.
Daha da ilginci şu: Bu cihazın Türkiye’ye veya herhangi başka bir ülkeye girmesini engellemenin bir yolu yok. Çünkü dediğim gibi cihaz bir dizüstü bilgisayar ve onun kutusundan ibaret. İçeriye rahatça yolcu beraberinde de getirilebilir.
***
Biz bugüne kadar telefon dinlemelerde hep devlet kurumlarını itham ettik. Haksız da sayılmazdık, çünkü telefon dinleme kapasitesi esas olarak polis, jandarma ve MİT’te mevcut. Şimdi bu kapasite daha kontrol altında çalışıyor, telefon dinlemeler tek bir merkezden yapılıyor vs.

İSMET BERKAN
Türkiye / 29/06/2009
ismet.berkan@radikal.com.tr

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=YazarYazisi&ArticleID=942648&Yazar=%DDSMET&Date=29.06.2009&CategoryID=97

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu gereksiz makaleyi niye blog'unuzda yayınladığınızı merak ettim cidden.

nejatsati dedi ki...

sen kimsinki :) kimlik açıkla. ben mesela NEJAT SATI!