27 Şubat 2009 Cuma

Filistin

Dün Sn. R.Tayyip.Erdoğan, Obamamanın ortadoğu temsilcisi Mitchell e ; "Hamas dışlanamaz, Sözcüsü değiliz, Haması olumlu yönde etkiliyoruz" dedi.

Şimdi burda uzun uzun Hamasın neden söz sahibi olduğundan. Filistin halkının kaderini nasıl etkilediğinden bahsetmeyeceğim. Ben bir insanın hayatını bir amaç için harcamasının nasıl bir şey olduğunu Arafat'ta gördüm. ülke kurmak zor bir iştir. Hele karşında İsrail varsa...

Not:
El Fetih: (Harekat el-Tahrir el-Vatani el-Filistini, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi) 1968 yılındaki Karameh direnişiyle öne çıkan ve Filistin Kurtuluş Örgütü içinde etkin olan örgüttür.

El-Fetih'in içinden 1971'de Ebu Ali Eyad'ın öldürülmesi üzerine kopan Kara Eylül adındaki grup, 1972 yılında yapılan Münih Olimpiyat Oyunları'nda esir aldıkları 11 İsrailli sporcu Almanya'nın yanlış oprasyonu sırasında ölmüştür.
-------------------------------------------------------------------------------------

Hamas: 1987'de Şeyh Ahmed Yasin, Abdülaziz el Rantisi ve Muhammed Taha tarafından İlk intifadanın başlangıcında Mısır'daki Müslüman Kardeşler örgütünün Filistin kanadı olarak kuruldu.

İsrail'de yayınlanan haftalık Koteret Rashit dergisinin Ekim 1987 sayısında yayınlanan bir yazıya göre "1978'de Gazze'de kurulan İslam Üniversitesi de dahil olmak üzere İslami oluşumlar" Batı Şeria ve Gazze'nin sivil yönetimindeki "İsrail askeri otoritesi tarafından desteklenmiş ve teşvik görmüştür." "Bunlar (İslami oluşumlar ve Üniversite) yurtdışından para toplama yetkisine sahiptiler."

1988'deki siyasi programında, Hamas Filistin'in asla, Müslüman olmayanlar tarafından etrafı çevrilebilecek bir İslam ülkesi olamayacağını ifade etmekte ve Filistinli Müslümanlar için Filistin'in kontrolünü İsrail'den almak adına kutsal bir savaş vermenin dini bir görev olduğunu söylemekteydi. Bu tespit, 1988'de İsrail'in varolma hakkını tanıyan Filistin Kurtuluş Örgütü ile Hamas'ı çatışma noktasına getirdi.[2]

1992 yılı sonunda Gazze'de 600 cami vardı. Hamas etkileme gücünü sendikalara, üniversitelere, çarşılara, meslek örgütlerine ve 2004'te başlayan yerel siyasi mücadelelere genişletmeden önce vaazlar ve hayır işleri ile kendine sempatizan topladı.

L'Humanité ise şunları yazıyordu: "İsrail istihbarat servisi Mossad (İsrail İstihbarat ve Özel Görevler Enstitüsü) sayesinde, İslamcıların işgal altındaki bölgelerde varlıklarını güçlendirmelerine izin verildi. Bu esnada, El Fetih (Harekat el-Tahrir el-Vatani el-Filistini, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi) ve Filistin Solu en acımasız biçimde bastırıldı.[3]

İsrail kararlı bir biçimde Yaser Arafat'ın liderliğindeki laik El Fetih hareketini zayıflatmak amacıyla Hamas'ın büyümesini desteklemiş ve cesaretlendirmiştir.[4] UPI'ye göre İsrail, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü dengelemek için karşı bir unsur olarak 1970'lerin sonlarından itibaren başlayarak Hamas'ı desteklemiştir.[5] O dönemde Hamas "dine ve toplumsal çalışmaya" odaklanmıştı. Saha çalışmaları yozlaşma ile mücadele, vakıf yönetimi ve toplumsal projeler düzenlemek üzerine yoğunlaşmıştı. 12 Ocak 2007 Pazartesi günü, İsrail Parlamentosu'nda Knesset'de yapılan Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi toplantısında İsrail Başbakanı Ehud Olmert şunları söylüyordu:"Hamas'ı Netanyahu kurdu, hayat verdi, Ahmed Yasin'i serbest bıraktı ve ona gelişme şansı verdi."[6]

http://tr.wikipedia.org/wiki/Hamas Teşekkürler Wiki...

Hiç yorum yok: